INDICACIÓ GEOGRÀFICA PROTEGIDA CLEMENTINES DE LES TERRES DE L’EBRE

Segons diu la seva definició, qualsevol indicació Geogràfica Protegida (IGP) és el nom que identifica un producte originari d’un lloc determinat, una regió o un país, que posseeix una qualitat determinada, una reputació o una altra característica que pugui essencialment ser atribuïda al seu origen geogràfic, i del qual com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració es fa en la zona geogràfica definida.

IGP

 

A Catalunya podem trobar actualment 10 productes reconeguts amb IGP: Calçot de Valls, Llonganissa de Vic, Patates de Prades, Gall del Penedès, Pa de Pagès Català, Pollastre del Prat, Poma de Girona, Torró d’Agramunt, Vedella dels Pirineus i Clementines de les Terres de l’Ebre.

Les condicions climàtiques que trobem a les comarques del Baix Ebre i Montsià les fan ideal per al conreu de cítrics. En especial, les clementines de la zona tenen una elevada qualitat, que ha fet que assolissin el reconeixement de la IGP. Les varietats que inclou aquesta certificació són les mandarines de les varietats clementina fina, hernandina i clemenules.

 

La producció d’aquestes clementines es realitza sota sistemes integrats, completament respectuosos amb el medi ambient i amb les màximes garanties. D’un color taronja de la pell molt marcat, de més elasticitat, menys espessor d’escorça i una duresa pròpia, són fruits molt equilibrats amb bon sabor, sucosos i d’una dolçor per sobre de l’habitual. Es caracteritza per no tenir llavors. Aporta gran quantitat de vitamina C que té un alt poder antiinfecciós, ja que estimula la formació d’anticossos i, per tant, és important assegurar-ne la seva aportació en l’alimentació de pacients amb malalties que afecten el sistema immunitari. Conté una proporció elevada de carotenoides, essent així una fruita amb un poder antioxidant formidable. Per als esportistes constitueix una bona alternativa per recuperar els minerals i els líquids perduts després de l’activitat física i minimitza el risc de lesions.

 

La Cooperativa Soldebre és un dels operadors que formen el Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Clementines de les Terres de l’Ebre. Durant els últims mesos s’està donant un fort impuls a aquesta certificació per tal de donar a conèixer aquest producte de tan agradable sabor i destacades qualitats. El primer objectiu és fer-la arribar a gran part del mercat català. Ens agradaria molt que ben aviat la tingueu a casa vostra i pugueu gaudir d’una de les grans joies de les Terres de l’Ebre.