Les fruites i verdures són molt importants per a la nostra vida quotidiana, de fet, són imprescindibles en qualsevol dieta saludable, tothom menja alguna peça de fruita, habitualment per esmorzar o berenar, fins i tot de postres.

Fruita de temporada

Què és un aliment de temporada?

Un aliment de temporada, fa referència al temps (moment) i defineix aquells productes, fruites i verdures principalment, que, de manera natural i degut al seu cicle biològic, es troba en el punt òptim de consum en algun moment de l’any. Es a dir, només estan disponibles durant un període de temps concret

Exemple: Les taronges són de finals de tardor i hivern, per tant, si es compren a l’estiu vol dir que vénen d’un lloc llunyà i no són de producció local. El mateix passa amb les maduixes la temporada és la primavera, o la síndria i els carbassons que són productes de temporada quan s’adquireixen a l’estiu.

Però estem acostumats a anar a un supermercat o passar per davant d’una fruiteria i veure tota mena de fruites i verdures independentment de l’època de l’any, sabíeu que de tant en tant la fruita que comprem i consumim no és de temporada? Com l’estacionalitat dels aliments no és un tema que estigui de moda ni sigui tendència, és possible que hi hagi desconeixement sobre els mesos que un aliment està de temporada.

Calendari de fruites i verdures de temporada

calendari fruita de temporada

Com podem veure, el mapa dels aliments és molt divers, hi ha molta varietat, podem observar que segons l’estació de l’any hi ha unes fruites i verdures o unes altres, com per exemple, ara és temps de taronges, mandarines, peres, pomes etc.

Cada mes tenim una àmplia gamma d’aliments per escollir per això no hi ha necessitat de consumir productes fora de temporada, ja que sigui el mes que sigui podem trobar fruites delicioses com ara les taronges, les maduixes, els préssecs o el meló.

Motius per consumir fruita de temporada

  • Tenen un preu més barat: La fruita i verdura de temporada és més econòmica que quan està fora d’ella. Això passa perquè si un producte ve de molt lluny, costs extres com el transport s’han de pagar i per tant hi ha un increment dels preus. En canvi, els agricultors de la zona poden oferir bons productes frescs i de temporada a bon preu.
  • Incentivar el comerç local: Producte de Km0, ni mes ni menys. Normalment els productes de temporada també són productes propers a nosaltres i comprant productes de temporada generem riquesa a la regió on vivim.
  • Tenen més nutrients: Al ser cultivades en un clima adequat, han pogut completar el seu cicle natural conservant totes les seves propietats. Com no han sigut forçades a estar preparades per mesos que no corresponen dins de cambres frigorífiques, poden conservar totes les seves propietats intactes.
  • Tenen el seu gust natural: Conserven el seu gust genuí, no han sigut cultivades dins un hivernacle ni alterades amb productes químics que fa que perdin part del seu gust.
  • Són més ecològiques: No han sigut cultivades amb plaguicides ni fertilitzants artificials

Avui hem après a distingir quan una fruita o verdura està de temporada o no i quins són els motius principals pels quals hauríem de consumir aliments de temporada. Espero que us hagi servit d’ajuda i pugueu visualitzar aquest calendari d’aliments en cas de dubte.

Visita la nostra pàgina de Facebook per conèixer les últimes novetats de La Masia de Martins.

Per últim, per realitzar qualsevol tipus de consulta, contactans!