Soldebre participa en un projecte per reduir la dosi de fitosanitaris sense perdre efectivitat

El Grup d’Investigació en Agròtica i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida en col·laboració amb el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha desenvolupat un programa que permet reduir l’ús de productes fitosanitaris als arbres fruiters, la vinya, oliveres, ametllers i cítrics sense perdre l’eficàcia. Es tracta del programa DOSA3D i és l’ampliació del DOSAFRUT, que era només per a fruiters.

Les proves inicials per provar aquest projecte s’han realitzat en el cas de les oliveres i els cítrics en finques de la Cooperativa Soldebre SCCL, també de Fruits de Ponent, Sanui Frutos, Nufri, Codorniu, Cooperativa d’Exportadors de Cítrics d’Alcanar, Cítrics Terres de l’Ebre i Vivers Alcanar. Aquestes proves han demostrat que, en funció de la situació de cada finca i la seua afectació, l’ús de fitosanitaris es pot reduir fins a un 40% amb l’estalvi econòmic i els beneficis mediambientals que això comporta. De fet, només a Catalunya la despesa en fitosanitaris és cada any d’uns 50 milions d’euros.

Aquest programa es pot descarregar a la pàgina web www.dosa3d.cat, hi ha una aplicació per android i properament per iOS. Permet ajustar les dosis de fitosanitaris segons les característiques de la plantació i l’eficiència de l’aparell que s’utilitza per aplicar-los. A més també fa el càlcul a partir del cultiu i la plaga que s’ha de controlar. DOSA3D s’ha desenvolupat en el marc del projecte AgVance del Pla Estatal I+D i la seua aplicació contribueix al compliment de la Directiva europea per a l’ús sostenible de productes fitosanitaris.